Переобладнання мікроавтобусівОстаннім часом таке явище як гастрономічні фестивалі та ярмарки набирають величезну популярність і все більший масштаб і, за часту, основу їх складає так звана «вулична їжа». Кілька тижнів тому мені за збігом обставин випало відвідати саме один з таких фестивалів.


Вражень і емоцій, звичайно, - море! І серед великого різноманіття барвистих і смачних спогадів найбільше мені запам'ятався старенький фургон, який хлопці переобладнали під мобільну точку для продажу хот догів і іншої смакоти.

Навіть не знаю чому він так врізався мені в пам'ять, можливо, тому що завдяки поєднанню ретро дизайну з тим як органічно він був переобладнаний, він виглядав дуже круто і незвично.

Загалом, ідея ця мені дуже сподобалася, і я вирішив пошукати аналоги в інтернеті. Перше, що мене здивувало - це те, що при запиті «переобладнані мікроавтобуси» Google видає в основному посилання на сторінки компаній, які займаються тюнінгом і переобладнанням мікроавтобусів, і 90% з них - у Бердичеві. Мені стало цікаво чому ж саме Бердичів?!

Проаналізувавши доступну інформацію з даного питання, конкретної відповіді на це питання я так і не знайшов. Витоки походять звідти, коли іномарки на пост - радянському просторі почали стрімко тіснити вітчизняні автомобілі. Багато переганяли б/у авто з Європи і, так як вантажний мікроавтобус можна було купити значно дешевше, таке явище як переобладнання їх в пасажирські набирало затребуваність і популярність. З часом таке переобладнання розвивалося і трансформувалося поступово з формату, коли люди купували і переробляли фургони під себе в основному самі - в формат окремої послуги. Тобто стали з'являтися спеціалізовані майстерні, де кваліфіковані фахівці надавали дуже широкий спектр послуг саме по переобладнанню та тюнінгу мікроавтобусів. Компанія, яка займається високоякісним переобладнанням мікроавтобусів (переоборудование микроавтобусов) http://pereoborudovaniye.com/ є одним з лідерів у цій галузі.

Отже чим так вигідно це переобладнання мікроавтобусів?

Справа в тому, що переганяти вживані вантажні мікроавтобуси набагато дешевше, ніж пасажирські, навіть з урахуванням переобладнання. Крім того, митні процедури, пов'язані з перегоном вантажних мікроавтобусів є найбільш спрощеними порівняно з оформленням пасажирських.

Так, під час пошуку інформації мені вдалося познайомитися з власником однієї з таких майстерень, який люб'язно погодився відкрити завісу цього вельми популярного сьогодні бізнесу. Він у цій справі вже більше 10 років і вважає, що Бердичів на сьогодні є лідером за кількістю компаній, що надають послуги подібного роду. Так як переобладнанням мікроавтобусів в Бердичеві займається велика кількість людей і досить довгий час, у кожної фірми є свої усталені постачальники, співпраця з якими ведеться на максимально вигідних умовах і перевірена часом. Дана ситуація сприяє тому, що закупівля всіх необхідних деталей і всього устаткування в Бердичеві здійснюється оптом, що позитивно відбивається на кінцевій вартості послуг. Самостійний пошук і покупка необхідних деталей, оздоблювальних матеріалів, запчастин та іншого обійдеться значно дорожче, не кажучи вже про необхідність спеціальних інструментів та обладнання для запланованого тютінгу.

Таким чином, в Бердичеві складається ситуація, що сприяє оптимальному співвідношенню ціни і якості надаваних послуг, і висока конкуренція лише сприяє встановленню максимально демократичних цін. Тим не менш, не варто забувати, що скупий платить двічі. Чим більше ваш бюджет, тим більш якісні матеріали ви зможете використовувати, а від цього безпосередньо залежить рівень вашого комфорту і те, як довго зможе прослужити авто.

Микола розповів про те, які тенденції актуальні сьогодні.

За його словами, окрім переобладнання вантажних авто в пасажирські, досить популярним є переобладнання мікроавтобусів в весільні і ритуальні кортежі, але зустрічаються і більш незвичайні та креативні варіанти як то «лазні на колесах», мобільний офіс або навіть практично повноцінний будинок-фургон. Тобто, ми бачимо, що замовники послуг абсолютно різні люди, і, до слова, не тільки з України. Основним плюсом, мабуть, є економія в порівнянні з покупкою вже готового рішення, а так само можливість врахувати всі вимоги до найдрібніших деталей і адаптувати авто ідеально під себе. Загалом, ось так от спонтанно, мені довелося дізнатися багато нового та цікавого про мікроавтобуси та їх тюнінг.